Brak białka w diecie nie pozwoli nam budować wymarzonej masy mięśniowej. Skąd wziąć ten cenny składnik, aby pokryć zapotrzebowanie?
Białko na talerzu
Zdecydowanie warto postawić na produkty spożywcze, które zapewnią solidną porcję aminokwasów. Wybieramy tutaj mięso, które ma dużo białka, ale niewiele tłuszczu. Ten ostatni staramy się zastępować węglowodanami. Nie można go jednak całkiem wyeliminować. Źródłem białka jest chude mięso oraz produkty mleczne. Wskazane są jogurty, mleko, mięso z indyka czy kurczaka. Innym sposobem na dostarczenie organizmowi cennego składnika jest suplementacja połączona z dietą.
Odżywki białkowe
Produkty, które zwierają w swoim składzie aminokwasy, to idealna propozycja dla sportowców przestrzegających właściwej diety. Przygotowanie koktajlu nie zawiera dużo czasu, a polecanym ułatwieniem jest skorzystanie z shakera. Dodatkową porcję białka dostarczają również batoniki białkowe, po które chętnie sięgają zabiegane osoby. Pamiętajmy, aby tego rodzaju produkty łączyć z dietą.


Białko a zdrowie nerek – czy białko może obciążać nerki?
Jakie białko wspomaga detoksykację organizmu po intensywnych treningach?
Jakie białko jest najlepsze w okresie rekonwalescencji po kontuzjach?
Białko a suplementy dla wegetarian – jak uzupełnić dietę białkową?
Jakie białko jest najlepsze w diecie ketogenicznej i niskowęglowodanowej?
Białko a poprawa wyników sportowych – jak białko wpływa na wytrzymałość i siłę?