Każdy, kto za cel stawia sobie rozwój masy mięśniowej powinien wiedzieć, jak ważne w tym procesie jest regularne spożywanie białka. Wegetarianie nie są tu jednak na straconej pozycji, gdyż również w świecie roślin znajdziemy doskonałe źródła tej substancji odżywczej.
Kalafior
Jedno z tych warzyw, które dostarcza nam dużych ilości protein. Już szklanka ugotowanego kalafiora zapewni nam przeszło dwa gramy białka. Oprócz tego obfituje w składniki odżywcze, które korzystnie wpływają na organizm.
Owsianka
Dostarcza ogromnych ilości biała. Zjadając szklankę ugotowanej owsianki, zapewniamy sobie aż 6,09 gram białka. Oprócz tego owsianka to nieocenione źródło błonnika, który korzystnie wpływa nie tylko na poziom cukru we krwi, ale również skutecznie oczyszcza nasz układ pokarmowy. Dodać można do niej odrobinę cynamonu, który doskonale przyspiesza proces spalania tłuszczu. Z dodatkiem mleka i owoców tworzy pełnowartościowy posiłek, który dostarcza energii na cały dzień.


Jakie białko wspomaga detoksykację organizmu po intensywnych treningach?
Jakie białko jest najlepsze w okresie rekonwalescencji po kontuzjach?
Białko a suplementy dla wegetarian – jak uzupełnić dietę białkową?
Jakie białko jest najlepsze w diecie ketogenicznej i niskowęglowodanowej?
Białko a poprawa wyników sportowych – jak białko wpływa na wytrzymałość i siłę?
Jakie białko wybrać do stosowania przed snem w celu regeneracji organizmu?